Om bloggen och författaren

I takt med att fler personer numera läser det jag skriver någorlunda regelbundet så har jag fått en del frågor om vem jag är och vad poängen med denna blogg är. För att göra en lång historia kort: Power & Politics föddes ur en växande frustration över den sorgligt låga nivån på politisk diskussion överlag idag, men kanske mer specifikt den närmast katastrofala historielösheten och okunnighet som numera utgör regel och inte undantag hos det som idag kallas den politiska vänstern. Detta är dock ingen ”vänsterblogg”, åtminstone inte av den typen som är så vanlig idag. Allt för ofta är den enda poängen med politiskt bloggande att sortera in folk i kategorierna ”bra” eller ”dåliga” människor beroende på om de delar författarens egna värderingar. Mitt intresse och mitt projekt med denna blogg är att syssla med vad som idag närmast är en döende konst: nämligen det som går under namnet politisk analys. Målsättningen bakom Power & Politics är alltså att så gott det går beskriva och problematisera den samtid vi lever i och teoretisera om framtiden, inte att rapa upp utnötta plattityder eller agera okritisk cheerleader åt det egna laget, vad nu det råkar vara för lag.

Var jag själv står rent politiskt borde inte vara något större mysterium, men jag har inget intresse i att pracka på andra människor mina värderingar. Analys är analys, värderingar är värderingar. Att så få idag klarar av hålla isär de två är en riktig olycka.

8 reaktioner på ”Om bloggen och författaren

 1. Råkade snubbla in på din blogg idag och fastnade. En stor elog för både intelligenta och intellektuella inlägg av hög kvalitet. Din blogg kommer definitivt halka in som blogg nummer två (av alla bloggar man passerat förbi de senaste 10 åren) jag med största sannolikhet flitigt kommer fortsätta att följa.

 2. Tack för att det fortfarande finns tänkande individer. Har känt mig otroligt ensam och trodde såna som du var utdöda för länge sedan. Tack och lov för att jag hade fel!

 3. Lyssnar litet på podden och måste säga att den utgör en bra spark i arslet för trötta typer som likt mig är så slöa att de inte ens orkar ge organiserad vänster en chans och resignerar inför verkligheten.

 4. Hittade din blogg idag, fantastiskt! Känner mig politiskt pånyttfödd, fanimig! Du sätter ord på den politiska depression man lätt känner av som en del av någon sorts odefinierad vänster som inte uppenbart får resning av trigger warnings och moralism.

 5. Jag följer endast en blogg och det är denna. Det är synnerligen bra att den finns. Slappt tänkande och grunda analyser är ett gissel. Det behövs en uppryckning. Inte minst på vänsterkanten!

 6. Hej Malcom! Jag har läst lite i din blogg och lärt mig väldigt mycket, även podden är bra men tycker det kan bli lite mindre nyanserat där.

  Eftersom att jag inte hittade något sätt att kommentera på soundcloud så skriver jag här och hoppas på svar.

  Undrar kring avsnittet ”åsiktskorridoren – en bubbla”. Jag förstår er poäng men tycker att det är värt att faktiskt problematisera statistiken, typ
  1. Att gruppen ”invandrare” och ”andra generationens invandrare” kommer från massa olika länder, kulturer och religioner. Därför kanske det blir svårt att åtgärda om du utgår ifrån att samma problem finns hos alla ”invandrare”
  2. Som du har skrivit här i bloggen så är ”invandrare” både överrepresenterade som förövare och brottsoffer, därför kanske det är värt att kolla på andra gemensamma nämnare som vart man bor eller
  3. Att etniska svenskar med samma socioekonomiska bakgrund tenderar att dyka upp i brottsstatistiken lika ofta och att
  4. Polisen baserar sin verksamhet på hur många brott dom kan registrera, alltså det är lättare att gå runt och plocka ungar i orten för polisen och när dom gör det så ökar brottsstatistiken där och därmed även verksamheten.

  Kort sagt skulle jag vilja höra dig problematisera detta för när jag gör det så kommer jag endast fram till att den statistiken bara är bra för rasister, och att om statistiken skulle ”spräcka bubblan” eller om man skulle bestämma sig för att kasta ut alla ändå så är det nog snarare en konsekvens av dom matriella motsättningar ni har snackat om (i samband med globalisering) än att det faktiskt ligger någonting i SD’s snack eller statistiken.

 7. Intressant – tack för redogörelsen angående kvinnornas nya politiska val. Politisk analys behövs idag mer än någonsin- Jag är tecknare och försöker dra mitt lilla strå till stacken genom satirer och även vänliga påminnelser.

 8. Tack för att du återupprättar min tro på vänstern. Under alltför många år har jag sett vänsterns politik och argumentation i fritt fall, som en snurrande kompassnål utan riktning med enda målet att peka mot ”godheten”. Om du orkar så fortsätt inom politiken. Orka stå på barrikaden och kämpa. Då har du min röst. Det är sällsynt få som vågar resonera konsekvent och intellektuellt hederligt idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s