Angående bristen på uppdateringar

Det har varit glest med inlägg på Power & Politics den senaste tiden. I brist på bättre ursäkt får jag helt enkelt skylla på det onda inflytande en viss kamrat Johan utövat, då han är något av en mästare på att ha mycket att skriva om och (till mångas förtret) göra det allt för sällan.

Del två på ‘Onda Andar’ kommer tyvärr att dröja ett ytterligare tag. Från början var det tänkt att inlägget redan skulle varit uppe sedan länge, men ofta när man väl sätter sig ned med en plan på vad man ska skriva så inser man just till vilken grad skrivandet är en dialektisk process. Att beskriva något är samtidigt att utmana sin egen förståelse av detta något: I det här fallet så var det tänkt att del två helt enkelt skulle bestå av en historisk återblick och beskrivning av politiskt våld i praktiken och en påminnelse om att våld på intet sätt har förpassats till historieböckerna (och tyvärr är vi inte ens i närheten av att göra det idag). Halvvägs in i skrivandet så gick det dock inte längre att undvika att ställa denna fråga: varför det är så otroligt svårt att tala om våld idag, trots att vi lever i en tid där det i princip går att slå upp tidningen och läsa om nya politiskt motiverade våldsamheter i Europa sju dagar i veckan? En massiv psykologisk dissonans omger helt och hållet frågan om våld och politiskt våld idag, men som bland annat Kajsa Ekis Ekman påpekat så blir ju resultatet nästan alltid både förvirrat och hycklande. Att skriva ett inlägg vars syfte var att sakligt tala om det våld som faktiskt existerar idag framstod allt mer som fel spår framåt, åtminstone om målet var att förstå inte bara våldet utan hur människor idag faktiskt relaterar till och påverkas av det.

Häri ligger alltså en paradox som är både fascinerande och frustrerande på samma gång: ju mer man vet, desto mer blir man påmind om allt man inte vet, och ju fler svar man lyckas hitta, desto fler frågor står man kvar med. Det kan ofta vara ganska lärorikt att sätta sig ner och försöka skriva ett längre inlägg till Power & Politics, men tyvärr så är ju lärdomen många gånger att man haft fel frågeställning eller behöver gå tillbaka till början igen. Vid det här laget har jag säkert ett dussin halvskrivna inlägg som antagligen aldrig kommer att publiceras, men utan dem så hade antagligen många av de bättre inlägg som faktiskt går att läsa inte blivit till eller åtminstone sett mycket annorlunda ut. Detta var onekligen ett mindre problem när bloggens enda syfte var att fungera som ett högst personligt elektroniskt anteckningsblock. Saker blir dock inte alltid som planerat, och antalet läsare idag överstiger – minst sagt! – mina vildaste förväntningar. Därmed känns det nödvändigt med både en ursäkt och en förklaring för den senaste tidens brist på inlägg.

Inlägg två om politiskt våld kommer alltså att dröja ett tag till, då det visade sig vara en helt annan text än vad jag trodde från början med andra krav på perspektiv och material. Ämnet för nästa inlägg (som i skrivande stund är mestadels klart) är något så dagsaktuellt som en del kommentarer om utfallet till EU-parlamentsvalet och EMU-zonens krissituation, och vad dessa saker har att säga om de högst spännande tider vi alla – på gott och ont – är tvungna att leva i.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s